Amandes hebben een ronde dikke schelp met gelijke kleppen. De buitenzijde is roomwit met bruine, concentrische zig-zaglijnen en de binnenzijde is wit. Het vlees is stevig en goed van smaak.
De Franse naam Amande marbrée slaat op de gemarmerde tekening op de buitenkant van de schelp. Die buitenkant kan ook bedekt zijn een donkerbruine en fluweelzachte opperhuid, vandaar ook wel de naam fluweelmossel.
Amandes worden gevangen in de Middellandse Zee.
De kokkels zijn de ‘gewone’ strandschelpen met een geribbelde schelp. Ze worden ook wel hartschelpen genoemd, vanwege hun vorm.
Kokkels komen in bijna alle zeeën voor en zijn de meest voorkomende schelpen in Noord-Europa.
Kokkels zijn te eten als mosselen en ze zijn het hele jaar te verkrijgen. Ook kokkels moet je, zoals de meeste schelpen, dicht kopen.
De mossel is een schelpdier welke voorkomt in de Nederlandse kustwateren. Mosselvisserij vindt plaats in de Oosterschelde en de Waddenzee. Mosselvissers vissen twee maal per jaar op mosselzaad. In kweekpercelen kunnen de kleine mosseltjes rustig opgroeien.
Mosselen zijn niet alleen verkrijgbaar als er een “R” in de maand zit. Dat is een groot misverstand. Mosselen zijn verkrijgbaar van medio juli tot medio april. De kwaliteit van mosselen is wel het best in de maanden met een “R”.
Mosselen bevatten zeer weinig vet (1 procent) en veel eiwitten (10 procent).
Deze schelpen, waar de stranden soms mee vol liggen, zijn tamelijk onbekend voor op de tafel. Scheermessen worden vooral in de Chinese keuken gegeten. De schelpen staan in zee rechtop in het zand en ze worden gestoken op het strand. Als ze onbespied liggen, kruipen ze uit hun schelp en zo weet je ook meteen of je verse hebt. Het vlees is zacht wit en heeft een neutrale smaak.
Scheermessen komen uit Zeeland en in de herfst en winter uit Frankrijk. Ondanks vele pogingen is het nog niet gelukt om scheermessen te kweken.
Vongole zijn familie van de venusschelpen, die uit meer dan 500 soorten bestaat. De schelpen zijn vaak bond van kleur. Vongole zijn gestraalde venusschelpen, die met name in Italië erg populair zijn.
Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar en worden ongeveer 3 tot 4 centimeter groot. Vongole zijn een stuk duurder dan mosselen, maar ongeveer even gemakkelijk te bereiden.