Lamsoor en zeekraal

lamsoorzeeaster
Lamsoor

Weliswaar geen vis, maar een zeegroente met grote bekendheid in Nederland. Roerbakken of blancheren. Heerlijk zilte smaak maar minder zout dan zeekraal. Geschikt bij alle soorten vis en bereidingen.

“Lamsoor” is de Zeeuwse naam voor Zeeaster. De naam lamsoren komt waarschijnlijk van het feit dat de blaadjes lancetvormig ( “oortjes” ) zijn en “schorre schapen” ze graag eten. Het plantje groeit veelal op de meer hogere delen van het schorre. Het is een “pioniersplant” welke vaak groeit op plaatsen waar een jaar eerder zeekraal groeide. Beide soorten komen zelfs door elkaar voor.

Ook lamsoor is zilt van smaak doordat het zoutwater opneemt. Het is echter minder zout van smaak dan zeekraal. Soms is lamsoor lichtgrijs van kleur doordat het overtollig zout uitscheidt. Lamsoor kan geoogst worden van half maart t/m eind juli. Ook van een lamsorenplant kan meermalen worden geoogst. Aan het eind van het seizoen gaan de planten in bloei. Ze vormen dan bloeistengels met mooie bloemen.

zeekraal
Zeekraal

Zeekraal lijkt op een soort “minicactusje” zonder stekels. Het groeit op kale plekken en aan de randen van de schorren (=kwelders). Schorren zijn begroeide buitendijkse gebieden die onder invloed staan van eb en vloed.Doordat het plantje actief zout opneemt, heeft het een zeer zilte smaak. Ook zit het boordevol vitaminen die het uit het omringende zeewater opneemt. Zeekraal komt wereldwijd voor en bestaat uit verschillende soorten. Zeekraal is oogstbaar van half mei tot en met begin september.

Zeekraal is een eenjarige plant die zich middels zaadvorming voortplant. Om te kiemen heeft zeekraalzaad zoetwater nodig. Veel regen in het vroege voorjaar zijn dan ook noodzakelijk voor een goede productie. Van een plantje kan men meerdere malen oogsten doordat het na afsnijden steeds opnieuw aangroeit. Bij het aangroeien vertakt het ook waardoor hele dichte matten van vertakte zeekraal kunnen ontstaan. Aan het eind van het seizoen (half augustus) worden de eerste bloemetjes zichtbaar als witte puntjes.