De Tilapia komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika en het Midden Oosten. Hij wordt ook wel Afrikaanse baars genoemd. Leeft van plankton en waterplanten.
Al heel wat jaren wordt de Tilapia op succesvolle wijze gekweekt. Hij komt op de derde plaats van de meest gekweekte vissoorten ter wereld. Er zijn zelfs kwekerijen in Nederland.
Tilapia is een vissoort die langzaam opmars doet in Nederland. Het is een smakelijke vis met tal van goede culinaire eigenschappen. Het visvlees is stevig, valt bij het bereiden niet uit elkaar. Het visvlees is, na bereiding, mooi wit van kleur. De filet van de tilapia lijkt een beetje op kabeljauw- of tarbotfilet. De vis wordt vrijwel uitsluitend in filetvorm aangeboden en is dan goed graatvrij. Voor kinderen is hij dus ook uitermate geschikt. Eigenlijk alle bereidingswijzen zijn mogelijk, zelfs roerbakken.
Het verhaal gaat dat dit de vis is die Jezus vermenigvuldigde aan de Zee van Tiberias ter “spijziging van de vijfduizend mannen.”